lauantai 5. marraskuuta 2016

Viimeiset vuosikymmenet

Kenraalikuvernööri aikani on loppunut, ja näen mahdollisuuden vielä kerran palata Ruotsin sisäpolitiikan ytimeen. Hallitsija Kaarle X Kustaan yllättävä kuolema avasi minulle mahdollisuuden nousta vielä kerran Ruotsin ylimpien vallanpitäjien joukkoon. Tämän mahdollisuuden avaimena toimii nuoren Kaarle XI:n hallitsijuus ja minun valtani hänen holhoojahallituksessa. Onnekseni tämä taktiikka toimi, ja minusta tuli holhoojahallituksen päämies. Voisinkin sanoa olevani lähes tulkoon valtani huipussa.

Toimin tehtävässäni vuodesta 1660 aina vuoteen 1672. Kaarle XI:n kasvaessa hän ei enää halunnut minua neuvonantajakseen, vaan valitsi mielummin nuorempaa polvea lähimmistöönsä. Tämän jälkeen siirryin omille mailleni hiljentymään viimeisiksi vuosikseni. Näillä mailla Tukholman lähellä vietän elämäni kuolemaan saakka.

Noin 250 vuotta Pietari Brahen kuoleman jälkeen, Suomi itsenäistyi vuonna 1917. Nyt siitä on kulunut noin 100 vuotta, ja maailma on muuttunut merkittävästi Pietari Brahen ajoista. Se kansa jota Pietari Brahe kuvaili laiskaksi on nyt noussut vahvaksi ja menestyväksi kansaksi, josta Pietari Brahe olisi ylpeä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti